Актуална изложба

19.09.2013 » 03.10.2013

ЕДНО ДРУГО ВРЕМЕ - изложба живопис.


Камен Кисимов за първи път ще представи цялостна експозиция в галерия „Арт Маркони. Динамичният му начин на живот, разкъсван от пътувания в Германия и Холандия, където от дълго време излага свои творби и участва в различни арт форуми, позволи да осъществим отдавна уговаряната изложба във Варна. Неговия малко отнесен и като че ли изпълнен с видения и сбъднати сънища свят не остава незабелязан по време на участията му в сборните изложби на галерията. Една по различна естетика, носеща едновременно мекотата на сфуматото, за да подчертае нереалността, и същевременно ярките, контрастни детайли, които сякаш изплуват като кадри, докоснати от вълшебна ръка, носещи усещането, че ли всеки момент отново ще потънат в сянката на спомена. И точно тази скрита динамика приковава и провокира зрителя да оползотвори мига на съприкосновението с творбата, и да я попива не само визуално, а и мисловно. Символиката им препраща в светове от миналото, където антични образи приемат съвременни роли в необичайни сюжети. Неуловим е балансът между действието и движението. Всичко, като че ли се случва в забавен каданс на фона на сюрреалистична сценография.

 

Камен Кисимов е вдъхновен от митологията, вмъкната елегантно и ненатрапчиво в обикновенното всекидневие, микс от пълнокръвни образи и каменни скулптури. Творбите му носят недоизказаност, послания, чийто превод е отдалечен във времето. То ще допълва всеки образ, всеки щрих със съдържание, а първото впечатление е само загатната дълга история. „Едно друго време“ е своеобразен мост преплитащ минало, настояще и бъдеще, спомени и реалност по един красив и магнетичен, но ненатрапчив начин, носещ почерка на Камен Кисимов.

Ваня Маркова - галерия "Арт Маркони"

 

„Едно Друго Време“ - това ми се иска да е заглавието на изложбата - споделя авторът -тъй като в моите работи има много детайли от живота . Опитвам се да рисувам човешките взаимоотношения и да ги съпоставям с миналото като история ,археология и т.н. В стилово отношение това е симбиоза от някои стилове - барок, класицизьм. Опитвам се правя реплики по Веласкес, това заиграване и в стилово отношение преврьща картината като задача /проблем/ погледнато от съвременна гледна точка. Тъй като в живописта вече всичко е казано -погледнато исторически се опитвам да покажа една естетика, която може да се оприличи и на еклектика в добрия смисьл на тази дума разбира се. Картините няма да имат наименования понеже, често започвам да работя от филмова или театрална сцена или от разказ за нещо или някого, което ме е впечатлило. В процеса на работа претърпява промяна цялото действие и вече става мое, подчинено на моята естетика. Така използвам киното, театъра и музиката, които ме вдъхновяват всъщност и са основна храна за моята работа, затова всичко което правя е в ЕДНО ДРУГО ВРЕМЕ.“

Камен Кисимов/2013

 

„В произведенията му има някаква тревожност и това не е случайно. Това е тревожността на преходното ни време. Изправен пред много и сложни въпроси на своето съществуване, с повишената си чувствителност художникът се стреми да открие и да откликне на всичките си съмнения, безпокойства, страсти и проникновения. Така той изгражда своя естетически свят в който включва и кодовете на съвременността ни. Тя със своите особености го кара да се обръща към огромните и безкрайни възможности на духовното. Камен Кисимов търси и показва личния си поглед към всичко, което го вълнува. Той пресъздава върху платното това, което най-силно радва и тревожи мисълта и чувствата му“.

Дочка Кисьова-Гогова

 

„Персонажите му говорят за един особен символистичен свят, населен с антични предания и архетипни образци. Характерен похват за Кисимов е крехкото равновесие между образите, предадено с високо живописно майсторство. Умело борави с контраста (живописен, но и смислов), като среща в едно изобразително поле необичайни образи.

Цветан Тодоров

 

Камен Кисимов е роден през 1972 г. в Ловеч. Завършва художествена гимназия и се включва активно в културния живот на страната ни и в чужбина. По покана на Моник Дерикер, експерт по изкуствата към Съвета на Европа, предприема творческо пътуване до Белгия. Работи с Gallery S в Гуардиагреле, Италия, Gallery pictor в германския град Майнц, където поддържа постоянно присъствие от 2004 г., а от няколко години и в Есенния салон в град Ваденойен, Холандия. Във връзка с участието му в този вернисаж, негова картина се появява като пощенска марка в Холандия. Тя е отпечатана и на първа страница на издаваното в Холандия списание „Диалог”, което се разпространява в страните от Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург)

 

Откриване 18.30 часа 19 Септември /четвъртък/ 2013г.

 

 

 

 


Ваня Маркова - галерия "Арт Маркони"

 

Други изложби

04.09.2013 » 18.09.2013
"ДУШАТА В ПРОСТРАНСТВОТО НА ВАРИАНТИТЕ." - изложба акварел.

 

21.08.2013 » 03.09.2013
"ПРИТЧИ ЗА РИБАРСКИ ЛОДКИ, МРЕЖИ И ЛУНА..." - изложба живопис.

 

24.07.2013 » 06.08.2013
"СЪБУДЕНИ СЪНИЩА" - изложба живопис.

 

03.07.2013 » 23.07.2013
"КРЪГОВРАТ" - изложба живопис.

 

15.06.2013 » 02.07.2013
"МАРКОНИ И ПРИЯТЕЛИ" - сборна изложба.