Актуална изложба

03.07.2013 » 23.07.2013

КРЪГОВРАТ - изложба живопис.


Тя е добър разказвач, независимо дали се изразява с думи или в цветове. Винаги с широко отворени очи за света, който я заобикаля, винаги с огромното желание да сподели след това емоцията от преживяното. Тя не прави портрети и описания на места и събития, нейният щрих е усещане за различни спомени и състояния. Ярки и свежи - от платната й долавяме позитивизъм и послания, дошли като че ли от други светове, с много интересни детайли и артистичност при композиране на пространството. Те наподобяват на моменти пачуърк, калейдоскоп или пъзел и носят усещането за уют и празник. Защото това е Маргарита Войнова - художник, който артистично и със замах смесва художествени техники и стилове - акварел, масло, стъклопис, колаж и рисунка, за да изрази най-пълно творческата си енергия. Отдъхва си, разказвайки в личния си блог забавни истории в които обикновено е главно действащо лице. От думите й лъха чувство за хумор, самоирония, любопитство и жажда за познание и диалог.
Изложбата „Кръговрат“ представя творби от последната година. Те носят авантюристичния дух на пътешественика, ловецът на красиви моменти, чувствителността на художника, успял да акумулира тази емоция, претворявайки я на платно. Някои от картините са инспирирани от последното й пътуване в Перу.

 

Откриване 18.30 часа 03 юли /сряда/ 2013г.

 

 

„В картините на Маргарита Войнова не случайно има приказност, топлина и оптимизъм. По този начин тя обича да „разказва” природата. Войнова представя чрез своите картини невероятно добре кръстопътя и срещата на различните култури. Чудесната цветова хармония, фантазия и импровизация завладяват зрителя. Войнова ни представя душевни състояния на един пластичен, модерен език,което прави изкуството й понятно за публиката. Тя има оригинален, съвременен творчески изказ, който е като поетично послание, пълно с оптимизъм и виталност и като носител на богатата славянска душевност.“

Aндре Мюр - писател и арткритик Лион-Франция, 2000 г.

 

„М.Войнова показва в картините си първични знаци - екзотични животни, птици, риби и цветя, стилизирани по невероятен начин, които произхождат от един свят, обвързан с митовете на земята, природата и въздуха. Тези знаци са първичната идея за света и симбиозата за заобикалящата ни природа. Това са спокойни, концентрирани, достъпни и разбираеми за всички хора символи. Тези знаци художничката намира в заниманията си с традициите на световните култури и със своето собствено аз.
В нейните картини намира доказателство теорията на философа Карл Густав Юнг.
Съзвучието на цветове и форми е поразително, изненадващо и в крайна сметка убеждаващо. Художничката заговаря в своите творби,които се връщат назад към древни цивилизации,към една култура,която е всеобща за всички хора в тяхната дълбока същност, в културно-историческите, етнографските и емоционални корени.
"Наивно изглеждащият на пръв поглед характер на нейната символика, на знаците и на изобразителният език насочват към забравени и първични неща и с това събуждат у нас радостта от спомените на нашата общочовешка история."

професор д-р Филип Маурер-арткритик и галерист от Виена, София - 26.05.2009г.

 

„картините на Маргарита Войнова са като свят, пълен с минало и бъдеще, с далечни пропътувани маршрути и с други, безкрайни никога непропътувани. Внушението е, че това е обръщане към земните недра, първоизточник на материята. В картините й присъстват конгоански чапли от пото-пото, тасманийски рисунки на странни животни, аборигенски символи и скални отпечатъци на риби и дракони от мезозоя.“

Димитър Трайчев - художник

 

Маргарита Войнова е родена на 11 август 1952 във Варна. Ученичка е на известният европейски художник - професор Стоимен Стоилов, носител на Хердерова награда за принос към европейското изкуство, който до ден днешен е неин наставник и вдъхновител. Нейната артистична кариера стартира в началото на 80-те години, като реализира в техниката на класическия тъкан гоблен много монументални творби. Маргарита Войнова има над 30 самостоятелни изложби в България и чужбина – София, Варна, Русе, Добрич, Албена, Златни пясъци, Бургас, Созопол, Велико Търново и др. Над 20 самостоятелни изяви и участия в представителни изложби в чужбина, по-важни от които: Двореца на Нациите (2000 и 2001) Виена-Австрия, Лион-Франция (1993, 1994 и 2000), Франкфурт- Германия (1996,1998), Австрия (1995,1996,2001), Пърт-Австралия (1995 и 1997), Ливан (1998), Финландия (1999), Русия (1998, 1999), Истанбул-Турция (1997,1998, 1999, 2001), Кънектикът-САЩ (2000, 2002) Лондон-Великобритания (2008) Аман-Йордания и др. Нейната енергична и атрактивна живопис намира изключителен прием у нас и в чужбина. Творби на Маргарита Войнова присъстват в десетки частни колекции в Австрия, България, Швейцария, САЩ, Франция, Дания, Норвегия, Гърция, Турция, Русия, Австралия и др. Работи в областта на живописта, акварел, рисунка, керамика, стъклопис, стенопис и тъкан текстил. Тя има реализирани десетки монументални стъклописи, стенописи, театрални декори и тъкан текстил в хотели и обществени сгради по българското Черноморие. Нейни творби могат да бъдат видени в www.Saatchi-gallery- Margarita Voynova, www.art.ida.bg, facebook-Margarita Voynova. През 2006 г. М.Войнова издава първият си роман „Алсарио”. През 2008 г.написва литературен сценарий по мотиви от романа. Автор е на есета и разкази. Живее и работи в родния си град.

 


Ваня Маркова - галерия "Арт Маркони"

 

Други изложби

15.06.2013 » 02.07.2013
"МАРКОНИ И ПРИЯТЕЛИ" - сборна изложба.

 

13.02.2012 » 07.03.2012
"МУЗИКА ЗА ОЧИТЕ" - сборна изложба живопис и пластика.


12.05.2011 » 30.05.2011
"УСЕЩАНЕ ЗА ПРАЗНИК" - сборна изложба живопис и пластика.


26.10.2011 » 15.11.2011
"ПРЕОТКРИТИ БРЕГОВЕ" - изложба живопис на Огнян Георгиев. Диви плажове, устремени към брега разбиващи се вълни, почти извънземни розовеещи от залеза пясъчни лагуни... много красота носеща вкуса на солени пръски.