Актуална изложба

24.07.2013 » 06.08.2013

СЪБУДЕНИ СЪНИЩА - изложба живопис.


„Един художник от живописното село Крачунка /нейде в централна северна България/ отново ще гостува на своите приятели от галерия „Маркони” във Варна, за да могат те отново заедно да споделят с посветения в тайнството на галерията кръг от почитатели, размисли, прозрения и наслада от Изкуството. Това ще бъде изложба, която ще продължи, доколкото незримото присъствие на автора е твърде живо, развитието и разгръщането на теми, сюжети, образност и личен свят, през усмивки, тъга и възторзи, през наниза от неуловимо отметнати дни, през потока на живота. „Изгубено село”, „Нощ и Ден”, „В ателието”, „Извън ателието” наименоват едно дирене, когато съзнанието свободно сбира парчетата от тебе самия, за да се възторгне на платното идеята за Цъфтежа, Пролетта, Утрото. Защото с върха на четката, едно все още момче, от стъмения вече край на своята градина, рисува отново Нея …“

Антон Антонов по повод изложбата „Събудени сънища“

 

Трудно може да се коментира след толкова искрено и много поетично споделяне. Ако трябва да определя с какво тази изложба ще е по различна от предишната, изхождайки от видяните / но не всички / творби мисля, че Антон Антонов ни поднася една ферия от меки пастелни тонове, почти в сфумато. Маслената техника е „изменила“ на своята пластичност и с акварелна лекота гали платното. За да подсили и допълни този ефект художникът включва и чисто акварелни творби. „Събудени сънища“ докосва нежно въображаемия ни свят и го примамва далеч от „жегата“ на деня. В него жените са загадъчно прикрили блясъка на погледа си под периферията на широкополи шапки, около цветята се носи усещането за току-що отминал дъжд, светът е напъпил и готов да се роди независимо от нашите страхове, терзания, кризи и световни катаклизми. В този смисъл „Събудени сънища“ не е бягство от действителноста, а поредното ежедневно прераждане, непретенциозно и в същото време съвършенно.

Ваня Маркова – галерия „Арт Маркони“

 

 

Антон Антонов е роден на 28 юни 1962 г. в София. Детството му преминава в Дряново, където завършва средното си образование в местната гимназия „Максим Райкович". Завършва „Живопис" във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново. Първата му самостоятелна изложба е през 1989 г. в Сливен.

 

Майсторът на четката има самостоятелни изложби в Полша, Португалия, Италия, Словакия, САЩ, в дом „Витгенщайн" във Виена – Австрия, в Париж. Негови творби са притежание на колекции в Япония, Чехия, Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Турция, Южна Африка, САЩ и др. Живее и работи в Дряново.

 

„Тази живопис винаги си остава подвластна на цвета, колкото и да е поднесен нюансирано като единна тоналност, даже когато е съставена от драстично контрастни стойности между топло и студено. Тази живопис е поела в себе си всичко ценно, което ни донесе импресионизма като живописна система, основана върху взаимния контраст на цветовете от спектъра, за да го допълни с оная емоционална стихия на чувството, която идва от добре възприетите уроци на експресионизма.”

М. Киров, изкуствовед

 


Ваня Маркова - галерия "Арт Маркони"

 

Други изложби

03.07.2013 » 23.07.2013
"КРЪГОВРАТ" - изложба живопис.

 

15.06.2013 » 02.07.2013
"МАРКОНИ И ПРИЯТЕЛИ" - сборна изложба.


13.02.2012 » 07.03.2012
"МУЗИКА ЗА ОЧИТЕ" - сборна изложба живопис и пластика.


12.05.2011 » 30.05.2011
"УСЕЩАНЕ ЗА ПРАЗНИК" - сборна изложба живопис и пластика.