Актуална изложба

13.02.2012 » 07.03.2012

МУЗИКА ЗА ОЧИТЕ - сборна изложба живопис и пластика.


"Бавно плъзгам ръце по извивката на контрабаса и го обгръщам,
както обгръщам твоето тяло.
Опъната до скъсване струна е желанието ми.
Лъкът се плъзга плавно и изригва стон,
самотен и зовящ.
Липсваш ми! Ела!"
/Маркони/


Много често художникът Ангел Атанасов/Ачо, когато коментира една или друга изложба, употребява израза: "Има музика в тази картина - виж тук тези сложни тонове. Когато има тонове, не просто боя, тогава има музика - творбата звъни, пее!" Уважавам мнението му и приемам, че това е критерий, равностоен на оценка - Отличен. Не зная как ще коментира изложбата "Музика за очите", но когато аз видях картините на Петър Петров за първи път, усетих музиката им. И не защото музикалната тема присъства буквално, а защото Петър Петров е успял да пренесе магията на клубната атмосфера в акварелите си. Всяка от картините те потопява в почти нереален свят: светлината е приглушена до шепот и сенките на изпълнителите плавно танцуват по стените - огромни, обвити в дим и загадъчност; неритмично опъва трели контрабас, догонван от неуморните преходи на пръстите по клавишите на старо пиано; гласът на флейтата се извисява и бавно заглъхва, за да се включи дрезгавия плътен и някак отнесен глас на солиста... Тайнството на музиката и нейният неведом път до сърцето; непреводимия език, с който докосва и отваря светове, това е успял да нарисува художника. Ето защо избрахме заглавието "Музика за очите".
Петър Петров виртуозно си служи с акварела, успявайки да подчини и най-незначителния детайл и светлосянка на усещането си за композиционна издържаност. Но освен прецизно изпълнение творбите му носят настроението и вибрацията на музиката, която струи от всеки тон и полутон.

"Музика за очите" е едно невероятно,
вдъхновено послание за всеобща сетивна хармония, единствената среда в която любовта може да оцелее.
Подарък, който можете да направите на себе си и любимият човек - споделете тази емоция!
Изложбата "Музика за очите" ще бъде експонирана за ценители и зрители от 13 февруари, но поради зимните условия официалното откриване е предвидено за 15 /сряда/ февруари от 18.30 часа.


Петър Петров - Вивалди


Петър Петров е роден 1952 г. в град Варна. Завършва Националната художествена академия - специалност графика при Евтим Томов през 1981 г. Още от тогава датира и сътрудничеството му с местните и национални печатни медии, които публикуват негови карикатури. С еднакво увлечение твори малка пластика, маслена живопис, графика и акварел.
"Нагласата и идеята, която искам да изразя определят и избора на техниката ми. За тази музикална серия съм използвал акварел с могократно избирателно измиване, за да постигна ефекта на приглушените тонове. Има много и най-различни подходи - аз съм избрал този, заради конкретната си идея, но иначе обичам да експериментирам." - споделя авторът. Нека заедно се насладим на този експеримент!


Ваня Маркова - галерия "Арт Маркони"

 

Други изложби

12.05.2011 » 30.05.2011
"УСЕЩАНЕ ЗА ПРАЗНИК" - сборна изложба живопис и пластика.


26.10.2011 » 15.11.2011
"ПРЕОТКРИТИ БРЕГОВЕ" - изложба живопис на Огнян Георгиев. Диви плажове, устремени към брега разбиващи се вълни, почти извънземни розовеещи от залеза пясъчни лагуни... много красота носеща вкуса на солени пръски.


14.09.2011 » 04.10.2011
"ДО СЛЕДВАЩОТО ЛЯТО" - сборна изложба живопис и пластика.