Актуална изложба

04.09.2013 » 18.09.2013

ДУШАТА В ПРОСТРАНСТВОТО НА ВАРИАНТИТЕ. - изложба акварел.


Разточителство - на багри, нюанси, състояния, сюжети...Това бе първото ми впечатление от новата колекция акварели на Любен Пашкулски. Дългото отсъствие от варненския художествен живот ще бъде отбелязано подобаващо с поредната спираща дъха изложба. В главната роля е ТЯ. В тридесет и шест творби, той рисува нейната същност, като всяка от тях е самостоятелна поема, възпяваща красотата и любовта. Плаха и невинна, надничащата изпод сложните накити на носията „Празнична носия“; доверчива и обожаваща, положила лице на рамото на любимия „Прегръдка“; нежна и състрадателна, прегърнала свидната си рожбица „Близост“; загадъчна и магнетична „Ретро“ , „Жена с цвете“; преливаща от светлина, носеща празника в очите си „Момиче с ябълка“; тайнствена и ослепителна „Светлооката“... Тя, символът на вечното движение, на творческото начало. Тя - земята, в която покълва живота, израства и се връща в нея, за да се прероди отново.

Ваня Маркова - галерия "Арт Маркони"

 

“Чистотата и милото очарование на девойката се разтварят като цвете в неговите платна. Жената узрява като плод под лъчите на слънцето и очаква нежното докосване на една мъжка ръка да я откъсне. Картините на Любен Пашкулски ни пренасят в приказен сънуван свят, където фантазията достига до естетическата прелест на любовта пулсираща във всеки нарисуван детайл.”

Пол Жиралди - френски критик

 

„Виртуозен в детайла, перфектен във владеене на акварелната техника, Пашкулски постига онова животрептящо внушение, което прави образите пълнокръвни и естествени. Мекотата на акварелния рисунък извайва чертите и изглажда сенките до съвършенство, придава дълбочина и прозрачност на 8погледа. Извън техничността силата на художника ни грабва с подбора на персонажите, с тяхната индивидуалност и убедителност. Това не са просто образи, а женски съдби подсказани от поза, поглед, жест. Те са събирателен образ на необятната женска чувствителност и интуиция. Мадони, розоберачки, селски момичета – всички те носят силата и излъчването на икони.

Ваня Маркова / 2009

 

Роден през 1936 г. в Рогозен. Завършва Националното училище за изящни изкуства, а по-късно учи в Националната Художествена Академия при проф. Александър Поплилов. Още като студент започва да прави карикатури за вестници и списания, както и илюстрации за книги. След като се дипломира се съсредоточава върху стенопис, мозайка и керамика, печели много конкурси. Отличен е с медала “Св. св. Кирил и Методий” за постижения в областта на българското изкуството през ХХ в. През 1981 г. е приет за член на Съюза на Българските Художници и в Международната Асоциация за Пластични Изкуства. В последните години авторът работи в областта на графиката и акварела. Любен Пашкулски е познат и извън пределите на страната от изложбите си 1989 – Хага, Холандия, ,1990–Университета “Лийдс”– Великобритания, 1991 – Лисабон, Португалия,1992 – Канзас Сити - САЩ, 1993 – Белгия,1996 – Брюксел , 1997 – Канзас Сити / САЩ/ и т.н. Живее и работи в София.

 

Откриване 18.30 часа 04 Септември /сряда/ 2013г.

 

 

 

 


Ваня Маркова - галерия "Арт Маркони"

 

Други изложби

21.08.2013 » 04.09.2013
"ПРИТЧИ ЗА РИБАРСКИ ЛОДКИ, МРЕЖИ И ЛУНА..." - изложба живопис.

 

24.07.2013 » 06.08.2013
"СЪБУДЕНИ СЪНИЩА" - изложба живопис.

 

03.07.2013 » 23.07.2013
"КРЪГОВРАТ" - изложба живопис.

 

15.06.2013 » 02.07.2013
"МАРКОНИ И ПРИЯТЕЛИ" - сборна изложба.