Актуални прояви в галерията

23.05.2014
Почетен знак на Кмета на гр. Варна
        На 23 май по повод Деня на българската духовност и култура изявени варненци получиха най-високото отличие в различни сфери. Нашата приятелка Ваня Маркова получи Почетен знак на кмета с лента за цялостен принос в сферата на арт мениджмънта и за популяризиране дейността на творците в артистичното пространство в галерия „Арт Маркони“.
        Пожелаваме й още много успехи и нови върхове!

15.06.2013
МАРКОНИ И ПРИЯТЕЛИ
        ГАЛЕРИЯ „АРТ МАРКОНИ“ отбелязва своя трети рожден ден със сборна изложба „МАРКОНИ И ПРИЯТЕЛИ“ с участието на:
Ангел Атанасов/Ачо/, Антон Антонов, Васил Петров, Васил Карадимов, Димитър Манолов, Димитър Кавръков, Евстати Маринов, Емилия Бояджиева, Ивайло Евстатиев, Илиян Пеев, Илия Касабов, Йоана Калудова, Камен Кисимов, Кузман Попов, Любен Пашкулски, Маргарита Войнова, Милена Радева, Милен Маринов, Огнян Георгиев, Павел Митков, Петър Петров, Петя Димова, Румен Желев, Румен Михайлов, Светлин Ненов, Севда Драгнева, Стефан Хаджи-Николов, Сейфетин Шекеров и Татяна Полихронова,
Откриване 18.30 часа 15 юни 2013г.
        Трудно се удържа постоянство в променяща се динамична среда. На моменти не ни е стигал оптимизъм да си повярваме, че гневът на хората, роден от страха за физическото оцеляване, няма да заглуши гладът за духовност. И в най-тежките моменти вратите и сърцата ни бяха отворени за всички, за които галерията се превърна в естетическо убежище. Духът се зарежда както от възторга, така и от страданието. Творците, споделящи откровенията си виждаха света през своята чувствителност и ни го поднасяха пречупен през страховете и надеждите си. Техните творби печелеха награди и признания, но те всъщност търсеха съпричастност и споделяне в стихове, музика, цвят.. .И се случваше, всеки път искрите прелитаха от твореца към публиката и после обратно. А мястото на срещата е неизменно – улица „Охрид“ №22 – галерия“Арт Маркони“.
Ваня и Жоро!


04.02.2012
Зимен бал на поезията
        По регламент се допуска само едно произведение от автор, без ограничения дали е публикувано, участвало в конкурси, награждавано и т.н. Идеята е всеки сезон да бъде повод за сбирка, на която се четат най-добрите стихове, които са му посветени.
Традицията, преживяла вече шест издания, отличава творбата нарисувала с думи най-красивата и вълнуваща зима. Знам, че много от вас са вече отдавна готови и чакат старт /всъщност две снежинки вече се топят от очакване в пощенската ми кутия/. Хубавите празници и лошото време вероятно вече са заредили творческата ви нетърпеливост на макс.
Аз и малкият ни, но широко скроен екип ви очакваме!


02.04.2011
Хумористичен конкурс "Очи към себе си"
        От 25-ти януари 2011 г. стартира конкурсът на Сайт за нова българска ХУдожествена ЛИТЕратура "ХуЛите" и галерия „Арт Маркони”, който се провежда за осма поредна година по случай Деня на хумора 1 април. Темата на конкурса тази година е "Очи към себе си". Приемат се произведения в две категории: "Поезия" и "Проза", в които авторите разказват интересни хумористични случки, които са се случили с тях, ситуации, в които са попадали или просто са погледнали на себе си с чувство за хумор и самоирония.
На 02 април (събота) от 18:00 часа в галерия “Арт Маркони” ще се състои заключителният етап - огласяване на резултатите, церемония по награждаването на победителите и бал на хумористичната проза и поезия!
Девизът на конкурса е: "Да погледнем на себе си и света около нас с чувство за хумор!"


26.03.2011
Представяне на алманах "Резерват Северозапад"
        Много и различни са инициативите, родени от подхвърлена фраза, изказано мнение, споделена идея. Още един алманах поема своята глътка въздух и тръгва към своите читатели - ”Резерват Северозапад” с мотото „Нема такова место”. Той е доказателство, че сайтът severozapad.org е не само събирателен център за хора, обичащи художествената литература, но там можеш да намериш съмишленици, да преодолееш граници, да обединяваш общности. „Посвещава се на изгубения Северозападен рай и хората, които ни научиха да го обичаме” – с много чувство за хумор съставители и участващи автори разказват забавни случки и събития със специфични изрази и характерното наречие за този край.
Премиерата на алманаха „Резерват Северозапад” ще се състои на 26 март (събота) от 18:00 часа в галерия „Арт Маркони”.